Tuesday, February 03, 2015

Makanan yang Perlu Dielakkan Ketika Sakit

Sudah semestinya semua orang tidak mengetahui bahawa apabila kita sakit ada juga makanan yang perlu dielakkan. Ini kerana ketika sakit  tubuh badan kita akan kehilangan banyak cecair bagi memastikan kelancaran sistem sentiasa berada pada tahap yang sepatutnya. Apabila seseorang itu sakit dan mengambil makanan yang tidak tepat mungkin akan melambatkan proses penyembuhan dan menyebabkan tubuh badan mereka lemah. Berikut adalah makanan yang perlu dielakkan :

Kopi

Sekiranya kita mengalami demam hindari daripada kopi. Ini kerana kafein yang terkandung dalam kopi tersebut dikatakan boleh melemahkan sistem kekebalan tubuh seseorang itu dan melambatkan proses penyembuhan. Apabila kesan kafein amat ketara akan membuat kita mengalami pening kepala, banyak berpeluh dan hilang keseimbangan.
Telur
Ini juga adalah makanan yang perlu dielakkan sekiranya kita mengalami cirit biit. Ini kerana apabila perut lemah ketika itu tidak mampu untuk menghasilkan enzim yang cukup bagi mencerna protein di dalam telur. Ia hanya akan memburukkan cirit-birit dan seterusnya mungkin kalian akan mengalami masalah lain seperti mual dan muntah.
Kacang

Secara yang aku tahu kacang cukup kaya dengan sejenis bahan yang dikenali sebagai arginine yang mana bahan itu mampu meningkatkan suhu badan dalam diri kita. Oleh itu, Kalian perlulah hindarkan diri daripada kacang tanah apabila diserang demam. Semua jenis kekacang perlu dihindarkan untuk mempercepatkan proses penyembuhan.

Keju

Ini adalah sejenis makanan yang sukar untuk dihadamkan terutama sekali apabila diserang loya dan cirit-birit. Ini akan membuatkan tubuh semakin lemah sekali gus melambatkan proses dalam melawan bakteria yang menjadi punca kepada jangka dan sakit perut. Jadi siapa yang suka sangat makan keju tu bila sakit tolong dielakkan lah lepas ni.


Daging

Lemak yang ada dalam daging itu hanya melambatkan kemampuan tubuh ketika membunuh kuman dan bakteria adalah penyebab kepada penyakit seperti demam dan selesema. Kesan daripada itu kita memerlukan banyak masa untuk kembali sihat seperti biasa. Ketika kalian sakit elakkan pengambilan daging dan gantikan dengan mengambil sayur-sayuran yang kaya dengan bahan antioksidan untuk mengekalkan kesihatan tubuh.Kubis dan Brokoli

Kubis dan brokoli perlu dielakkan sekiranya diserang masalah cirit-birit. Ini kerana sayur ini akan menyebabkan pertambahan gas di dalam perut meningkat dan sekali gus memudaratkan penyakit yang sedia ada. Oleh itu elakkan diri kalian daripada makanan ini untuk mempercepatkan proses penyembuhan.


No comments: