Wednesday, February 25, 2015

Tips Kekalkan Kesihatan Di Musim Panas.


Sekarang ni di Malaysia mengalami musim panas  Ekstrem . Panas ini boleh menjejaskan kesihatan seseorang itu jika tidak menjaga kesihatan mereka.  Jika seorang itu  mengalami masalah kekurangan air dalam badan itu adalah yang paling bahaya pada musim panas yang berpanjangan ini kerana apabila  perubahan kandungan galian dalam badan boleh menyebabkan strok haba berlaku. Musim panas berpanjangan ini juga boleh menyebabkan seseorang itu. 

Aku sendiri terasa bahang  kalau berada di luar rumah dengan cuaca yang begini.  Aku tahu ramai orang tidak selesa dengan cuaca yang melanda di negara kita sekarang ni tapi kita perlu lah sentiasa menjaga kesihatan diri kita untuk mengelakkan apa –apa penyakit  yang menyerang ke atas diri kita.  Jadi dekat sini aku nak lah berkongsi lah sedikit tip kesihatan yang berkaitan dengan musim panas ni. Antara  tipsnya ialah :

v  Kita perlu lah banyakkan minum air suam tanpa mengira tahap aktiviti yang kita lakukan pada hari itu. Sekurang-kurangnya kita perlu minum air sebanyak 8 glass sehari untuk memberi kesegaran kepada badan kita.
v  Kita perlulah minum minuman isotonik bagi menggantikan garam yang telah hilang pad badan kita akibat berpeluh. Minuman Isotonik ini adalah untuk meningkatkan stamina dalam badan kita untuk melakukan aktiviti harian.
v  Kita perlulah lebihkan masa untuk berada di rumah daripada melakukan aktiviti di luar rumah. Ini bagi mengelakkan diri daripada di serang penyakit.
v  Semasa kita berada di luar rumah, Pakailah payung atau topi bagi mengelakkan diri daripada pancaran haba terus ke badan kita.
v  Semasa di rumah, Kita hendaklah sentiasa membuka kipas atau penghawa dingin bagi menyejukkan badan kita supaya tidak berpeluh.
v  Bagi menjaga kesihatan diri, Kita seharusnya memilih untuk memakai pakaian yang ringan berwarna terang serta longgar.
v  Jika seseorang itu mempunyai kenderaan, Jangan duduk di dalam kenderaan yang bertutup tanpa penyaman udara
v  Bagi mengelakkan kulit kita kering sentiasalah memakai losyen pelindung suria seelok-eloknya lebih dari SPF ke atas.
v  Kita hendaklah kurangkan minum minuman berkafein dan bergula.

Jaga lah Kesihatan diri anda di Musim panas ini.

No comments: